torstai 12. syyskuuta 2013

suomalainen sääkirja

Juhani Rinne ym. (toim.): Suomalainen sääkirja.  Otava 2005.

Kirjan takakansi kuvaa kirjaa näin:
Suomalaisten asiantuntijoiden vankka tietopaketti säästä, asiasta joka kiinnostaa jokaista ja koskettaa kaikkien elämää. Teoksessa kerrotaan selkeästi ja ymmärrettävästi säästä, ilmastosta ja ilmakehästä sekä niihin liittyvistä moninaisista ilmiöistä. Selvityksensä saavat niin matalapaineet ja säärintamien rakenteet, maapallon eri osien ilmasto, sääennustusten synty, pilvet, hurrikaanit ja trombit kuin kasvihuoneilmiö ja otsonikin - eikä säähän liittyvää perimätietoa ja tilastojakaan ole unohdettu.

Kirja on varsinainen runsaudensarvi. Kaikki mahdollinen säätä ja ilmastoa koskeva on käsitelty. Kieli on hyvää, teksti etenee loogisesti. Mukana on kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään maallikolle käsittämätöntä tauhkaa tai turhaa jaaritusta.

Yllä sanotusta huolimatta kirja on sellainen täräys, että sen lukeminen yhdellä kertaa ei onnistu. Erityisesti alun "Perusasioita ilmakehästä" koettelee voimia. Parasta on lukea pätkä kerrallaan ja jättää kirja sitten hautumaan päiväksi tai pariksi.

Kirjaa lukiessa hämmästyy kerran  toisensa jälkeen. Ai näinkö korkeapaine toimii. Kas, ukkospilvi muodostuu näin.

Suomalainen sääkirja on mainio teos jokaiselle, joka haluaa tietää sään muodotumismekanismeista enemmän. Teoksen painovuodesta voi arvata, että sitä ei ole enää kirjakaupoista saatavilla. Poistokirjamyymälöistä ja divareista se kyllä löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti